30 de desembre de 2008

ENTITAT COOPERATIVA DE CRÈDIT « PLURI-SECTORIAL »
POLITIQUES DE SUPORT FINANCER AL
SECTOR AGRARI, PIMES i EMPRENEDORS

Soc de l’opinió que en els darrers cinquanta anys, un dels errors de Catalunya ha estat la manca de polítiques d’iniciatives financeres pròpies de suport, principalment: a l’agricultura, a les pimes i emprenedors; d’investigació i d’innovació; de formació d’oficis; i de recolzament a l’exportació.- De fet, han existit iniciatives semblants, però sempre de caràcter d’iniciativa individual o mitjançant l’estàtic sistema burocràtic de l’Administració.- No ha existit una entitat de crèdit tradicional compromesa en promocionar aquestes activitats i suport, sols ho han fet a títol publicitari i d’imatge.- Tothom ha tingut a les entitats de crèdit com un negoci dedicat exclusivament a serveis financers i bancaris, com si es tractés d’unes entitats amb l’únic objectiu de “comprar i vendre” diners, acontentant-se els seus Socis a cobrar tan sols uns dividends, com a qualsevol altra activitat.- Resti clar, no estic negant el millorament del benestar social del país gràcies, en bona part, el motor econòmic que ha representat ser-ne membre de la Unió Europea i, a Catalunya i resta de l’Estat, a un nivell acceptable professional i esperit de superació individual.- Hem de reconèixer que s'ha millorat el sentit i dedicació de les Obres Socials de les entitats de crèdit, principalment les Caixes d'Estalvis, però ha mancat informació pragmàtica.

Als països occidentals més avançats, des de fa forces anys varen observar la conveniència de constituir entitats o seccions de crèdit sota la forma jurídica d’associacionisme sectorial o cooperatiu, i més endavant donant entrada a altres sectors, creant la modalitat d’entitats de crèdit cooperatiu associat, amb la qual cosa la seva expansió i garantía han estat il·limitades, així com del tot competitives.- Però volem avui destacar:

1. Un dels errors del nostre país va ser acontentar-se en la transició política, de tan sols l’aspecte d’organització de la societat sota la forma de partits polítics democràtics, que és d’agrair, continuant amb la mateixa estructura bancària tradicional i financera del sector privat i públic, si bé millorant-los, especialment en quant a normatives de seguiment i control, però sense profunditzar socialment- Catalunya, en aquesta etapa de transició, no va voler o no li van deixar gaudir d’un sistema financer de Conveni i de pròpia organització, com sí assoliren i gaudeixen el País Basc i Navarra.

2. Mentre que en la Generalitat Valenciana, els saldos i Dipòsits dels clients de passiu en les Seccions de Crèdit estan garantits, segons sistema que disposen els Bancs i Caixes d’Estalvis, a Catalunya no és així, per no haver-ho estimat oportú o no negociat al seu moment.- Convé modificar la normativa actual sobre aquestes locals institucions de base cooperativa, com l’actual Secretaria General de la Direcció General d’Economia i Finances desitja portar a terme entre d’altres, confiant se les doti de la esmentada Garantia de Dipòsits.

3. Es diu convé una reestructuració sectorial de les entitats de crèdit, mitjançant fusions, motivada per la globalització del sistema financer.- Prestigiosos economistes, professionals de la banca i autoritats del sistema, així ho estan estudiant, per opinar respecte a aquest particular.- Però no han de recular en el sentit de banc comarcal.- A Catalunya és vital.

4. El miler d’associats del nostre Grup BC, venim treballant des de fa dotze anys per assolir una llicència per la constitució d’una entitat cooperativa de crèdit de caràcter comarcal, d’àmbit estatal, oberta a tota lliura participació “pluri-sectorial”.- Malgrat que a Catalunya sentim una certa veneració vers Barcelona com a “cap i casal” del nostre país, insistim, per ser del tot necessari, en disposar d’una entitat de crèdit, de caràcter “comarcal” que vetlli i recolzi les activitats de cada comarca, pel seu fet diferencial, fent possible, si s’escau, que els estalvis produïts s’auto-inverteixin.

5. Per superar el retard de la nova llicència, especialment ara per la crisi, estem en contacte amb una cooperativa de crèdit del país per associar-nos.- És just, abans de tot, agrair als dirigents d’aquesta institució l’excel·lent tracte i consideracions rebudes. El nostre objectiu i praxis han estat comunicades al Departament d’Economia, així com la nostra plena disposició en una immediata lliure integració del sector cooperatiu que ho desitgin, amb Seccions de Crèdit o no, així com de qualsevol entitat de l’Economia Social, Pimes i Emprenedors, formant un veritable i fort “banc cooperatiu” a Catalunya, com disposen els països més avançats econòmicament, com Alemanya, França, Holanda, Quèbec, etc.

6. Insistim en la consideració imprescindible de que la nova entitat de crèdit sigui participada de forma “pluri-sectorial”, per l’avantatge de seguretat davant qualsevol crisi sectorial i pels beneficis comarcals que aportaria la seva expansió dels serveis.- De cap manera ha de ser sectorial, evitant també el risc de creure els associats es tracta d’una institució d’exclusiva disposició per la pròpia inversió Activa. Si així fos entesa, amb la nova normativa i garantia pels Dipòsits seria suficient disposar tan sols d’una Secció de Crèdit, degudament garantits els Dipòsits dels Associats i dels Socis-Col·laboradors, no caldria ser “banc cooperatiu”.

7. En definitiva, la nostra opinió és transformar la llicencia bancària disponible a Catalunya en un “banc cooperatiu” de lliure participació, com contemplem en el nostre projecte, sota el seguiment i control de la Direcció General de Política Financera, amb l’avinentesa de la Direcció General de Cooperatives, de la Generalitat de Catalunya, i d’aquelles Institucions, Federacions i grups afins al sector, així com de l’Associació de Pimes i Emprenedors del país, però sempre ben regulada i millor gestionada.

8. Entenem, però considerem denunciables, per no ser acceptables, les practiques actuals de comissions i despeses que venen practicant les entitats tradicionals de crèdit, tant a particulars com a empreses, en especial el tancament creditici actual, per una manca de suport als propis addictes clients i com a factor directe del increment cada dia més acusat del difícil funcionament i gestió de pimes i emprenedors, com es demostra amb les nombroses desaparicions, que porta a un desmesurat increment de l’atur i a una més profunda crisi social.- No acusem en particular a ningú, però si d’una imprescindible revisió i major control de les autoritats sobre la gestió i decisions de l’ICO i directius de l’actual sistema bancari i financer, per ser-ne factor de directa importància.- Aquestes exposicions son clares en quant a una bona part de la crisi actual.- El lliure mercat, es basic i imprescindible per un bon desenvolupament social general, però sempre justament legislat i ben normalitzat pels Governs respectius, principalment en quant a seguiment i control, però, s’ha d’entendre el dret a una llibertat creativa, no de lliures negatives decisions, puig es tractaria, en aquest cas, d’un llibertinatge injust i d’opressió a tercers, així com d’un nefast intervencionisme i de bel·ligerant aprofitament, per qui sigui.- No oblidem tampoc a una definitiva reestructuració de la Unió Europea política i en normes de control econòmic i financer.- La lliure activitat de l’esser humà i de qualsevol entitat, és per crear fruits i riquesa individual i col·lectiva, per tant subjecta a una essencial ètica de respecte al pròxim.- La creença tan sols a uns drets individuals, sols porta a una situació general de funestes conseqüències i de crisi.

Isidre Segura i Petit
24 de desembre de 2008

No hi ha cap dubte que:

· En un moment de crisi econòmica, per la producció convé una baixada d’interessos.- És una bona notícia, com ho seria també la baixada amb mesura de certs impostos.

· Per les hipoteques d’habitatges, la baixada d’interessos és una bona notícia.

· Pel consum de les persones, famílies, comerços i emprenedors és una bona notícia.

· Per l’economia em general, és una bona notícia.

Però aquells jubilats i pensionistes que han col·laborat amb la promoció de l’economia, promocionant estalvis durant la seva vida, especialment la gent gran que viu austerament de la pensió o a residències, la BAIXADA DELS INTERESSOS del Passiu bancari de tercers, és una MALA notícia, portant-los a una sobrecrisi, a la subsistència.

I hom es pregunta: Avui, en l’avançada tècnica dels sistemes informàtics, que permeten disposar d’infinitats de registres i operacions matemàtiques i de controls, no es pot fer respectar o fixar per les institucions públiques una normativa de mínims o màxims per aquesta gent?.- La resposta és un SÍ, en majúscula.- Mitjans de gestió i control, per fixar bases de drets als jubilats i pensionistes, en sobren.

El nostre projecte bancari així ho contempla.

No crec que el sobrecost que significaria una normativa que permetés gaudir d’aquesta diferenciació perjudiqués la sortida de la crisi, al contrari, els jubilats i pensionistes són qui, amb el seu i testimoni de vida, arrosseguen a la resta de la societat al desànim o a l’esperança en moments com l’actual de crisi general.- Cal pensar-hi en afavorir-los, sense excusa.- No podem desvaloritzar els estalvis de “la gent gran”, no és just.- I si no ho poden fer o no és apropiat que ho facin les entitats de crèdit tradicional, sí que es pot fer dins el concepte del Deute Públic.

El nostre projecte bancari cooperatiu contempla l’aportació d’alegria, il·lusió i esperança als seus Associats.

Bon Nadal i millor Cap d’Any!

Isidre Segura i Petit
17 de desembre de 2008

BASES PER SUPERAR LA CRISI, QUE CAL FER I NO FER: “AUSTERITAT”

EXPERIÈNIA = FUTUR EMPRESARIAL
INVESTIGACIÓ i INNOVACIÓ

1.- Austeritat: Tant a la vida personal, familiar, empresarial com professional, no es tracta, en aquests moments de crisi d’eliminar despesa social: mèdica, ensenyament, qualitat en el menjar, oci, esport, etc., però sí de restringir despesa no indispensable.- És positiu i necessari aportar el valor de l’austeritat.- És bo i necessari, tenir consciència que una gran part de la humanitat viu amb molts menys mitjans i, per tant amb mínima o inferior qualitat de vida.- No hem de tornar “a les cavernes” però si aplicar l’austeritat.
En el segle actual, cal evitar l’eliminació de llocs de treball, al contrari, s'han d'incrementar.- Per altra part, hem de conscienciar de la necessitat d’una millor productivitat; i si aquesta en les empreses no és avui possible, per motius de finançament o de vendes, és convenient una reducció de temps de treball, cercant igualtat d’oportunitats i aportació d’esforç per a tots.- És difícil, però hem de cercar la màxima justícia social, evitant en especial l’atur.- Si es pot, hem d’oferir una formació professional respecte a la productivitat i, si no és possible, hem d’exigir als polítics la seva implicació amb noves lleis o normes adients.- Significarà un sobre-cost, però el futur ens compensarà l’esforç aportat.- Molta atenció a l’exportació, tant de productes com de serveis.- Cada empresa sap molt bé què cal fer, sense oblidar ser quelcom just i positiu, i també hem d’exigir als polítics canals de promoció a l’exportació i de finançament a favor de les pimes i emprenedors, en general, a curt i llarg termini.

2.- Millorar el treball: Com es desprèn del punt anterior, no és aconsellable un treball superior a les 40 hores, per molts motius socials i humans, però és evident hem d’incrementar la productivitat, essent un factor determinant, el treballar més i millor tècnicament.- Fora l’absentisme.- Podria ser considerable erroni, en aquest moment de crisi, no tenir en compte aquests conceptes i necessitats, si volem sobreviure a la crisi, amb millor futur.- Ens hem d’esforçar també i molt en la productivitat i també en la formació professional, així com en la investigació i innovació, dedicant-hi la pròpia empresa recursos econòmics i els coneixements i experiències dels propis dirigents i empleats, com exigir de l’Administració la dedicació de recursos públics.- Hem d’introduir el Capital-professional” en la nostra intel·ligència i per què no, en els nostres conceptes empresarials.
Sense dubte, la productivitat és conseqüència i senyal d’una imprescindible bona formació professional, basada en una consciència de que estem en un món competitiu, que cal tenir en compte en tot moment.- Es tracta també de tenir valors professionals i ètics.- Els directius han de ser exemplars, en aquesta matèria.- Un bon professional, no vol dir una opció a més o menys sou, vol dir estimar la feina, a favor de la societat, amb responsabilitat.- La productivitat és un valor qualitatiu humà.- Per incrementar la productivitat és del tot imprescindible que els directius comptin amb l’opinió dels propis treballadors, puig aquests saben millor que ningú que cal fer en la majoria de casos, per la seva dedicació i experiència quotidiana laboral.

3.- Reconeixement del concepte “Capital Professional”: Fa quaranta anys vaig tenir l’oportunitat de conèixer que la Universitat d’Utrecht reciclaven la formació de ex-directius jubilats amb l’objectiu de crear el nou concepte de “Capital Professionals” abans esmentat.- Amb previ “compromís” per un Departament de la pròpia Universitat, aquests eren col·locats com a Consellers o Assessors d’Empreses i Emprenedors.- Vaig pensar que el nostre país Catalunya li seria en l’esdevenir necessari posar en marxa aquesta praxis, avui és necessari fer-la realitat.- Crec és el moment.- Sense comentari, però amb certa enveja, a València fa tres anys disposen ja de la UNEX – “Universitat de l’Experiència”, amb objectius com a Holanda i en altres països punters.- Naturalment, és imprescindible paral·lelament la creació formal del Departament de Col·locació de “Capital Professional”.- No oblidem que aquestes persones jubilades, ex-directius, amb un mínim de reciclatge, poden aportar moltes positives experiències com a Consellers i Assessors.- Són la font del “Capital Professional”, avui imprescindible.

4.- Investigació i Innovació: Cal disposar d’un sentit de INVESTIGACIÓ i INNOVACIÓ en les nostres empreses i emprenedors, per millorar els productes, administració, vendes i finançament, que també avui s’han de considerar com innovacions eficaces i necessàries.- Dedicar un petit percentatge sobre les vendes, ens farà més prestigiosos, aportarà seguretat a l'empresa. Què hi diuen les universitats catalanes?

Isidre Segura i Petit

javascript:void(0)