30 de desembre de 2008

ENTITAT COOPERATIVA DE CRÈDIT « PLURI-SECTORIAL »
POLITIQUES DE SUPORT FINANCER AL
SECTOR AGRARI, PIMES i EMPRENEDORS

Soc de l’opinió que en els darrers cinquanta anys, un dels errors de Catalunya ha estat la manca de polítiques d’iniciatives financeres pròpies de suport, principalment: a l’agricultura, a les pimes i emprenedors; d’investigació i d’innovació; de formació d’oficis; i de recolzament a l’exportació.- De fet, han existit iniciatives semblants, però sempre de caràcter d’iniciativa individual o mitjançant l’estàtic sistema burocràtic de l’Administració.- No ha existit una entitat de crèdit tradicional compromesa en promocionar aquestes activitats i suport, sols ho han fet a títol publicitari i d’imatge.- Tothom ha tingut a les entitats de crèdit com un negoci dedicat exclusivament a serveis financers i bancaris, com si es tractés d’unes entitats amb l’únic objectiu de “comprar i vendre” diners, acontentant-se els seus Socis a cobrar tan sols uns dividends, com a qualsevol altra activitat.- Resti clar, no estic negant el millorament del benestar social del país gràcies, en bona part, el motor econòmic que ha representat ser-ne membre de la Unió Europea i, a Catalunya i resta de l’Estat, a un nivell acceptable professional i esperit de superació individual.- Hem de reconèixer que s'ha millorat el sentit i dedicació de les Obres Socials de les entitats de crèdit, principalment les Caixes d'Estalvis, però ha mancat informació pragmàtica.

Als països occidentals més avançats, des de fa forces anys varen observar la conveniència de constituir entitats o seccions de crèdit sota la forma jurídica d’associacionisme sectorial o cooperatiu, i més endavant donant entrada a altres sectors, creant la modalitat d’entitats de crèdit cooperatiu associat, amb la qual cosa la seva expansió i garantía han estat il·limitades, així com del tot competitives.- Però volem avui destacar:

1. Un dels errors del nostre país va ser acontentar-se en la transició política, de tan sols l’aspecte d’organització de la societat sota la forma de partits polítics democràtics, que és d’agrair, continuant amb la mateixa estructura bancària tradicional i financera del sector privat i públic, si bé millorant-los, especialment en quant a normatives de seguiment i control, però sense profunditzar socialment- Catalunya, en aquesta etapa de transició, no va voler o no li van deixar gaudir d’un sistema financer de Conveni i de pròpia organització, com sí assoliren i gaudeixen el País Basc i Navarra.

2. Mentre que en la Generalitat Valenciana, els saldos i Dipòsits dels clients de passiu en les Seccions de Crèdit estan garantits, segons sistema que disposen els Bancs i Caixes d’Estalvis, a Catalunya no és així, per no haver-ho estimat oportú o no negociat al seu moment.- Convé modificar la normativa actual sobre aquestes locals institucions de base cooperativa, com l’actual Secretaria General de la Direcció General d’Economia i Finances desitja portar a terme entre d’altres, confiant se les doti de la esmentada Garantia de Dipòsits.

3. Es diu convé una reestructuració sectorial de les entitats de crèdit, mitjançant fusions, motivada per la globalització del sistema financer.- Prestigiosos economistes, professionals de la banca i autoritats del sistema, així ho estan estudiant, per opinar respecte a aquest particular.- Però no han de recular en el sentit de banc comarcal.- A Catalunya és vital.

4. El miler d’associats del nostre Grup BC, venim treballant des de fa dotze anys per assolir una llicència per la constitució d’una entitat cooperativa de crèdit de caràcter comarcal, d’àmbit estatal, oberta a tota lliura participació “pluri-sectorial”.- Malgrat que a Catalunya sentim una certa veneració vers Barcelona com a “cap i casal” del nostre país, insistim, per ser del tot necessari, en disposar d’una entitat de crèdit, de caràcter “comarcal” que vetlli i recolzi les activitats de cada comarca, pel seu fet diferencial, fent possible, si s’escau, que els estalvis produïts s’auto-inverteixin.

5. Per superar el retard de la nova llicència, especialment ara per la crisi, estem en contacte amb una cooperativa de crèdit del país per associar-nos.- És just, abans de tot, agrair als dirigents d’aquesta institució l’excel·lent tracte i consideracions rebudes. El nostre objectiu i praxis han estat comunicades al Departament d’Economia, així com la nostra plena disposició en una immediata lliure integració del sector cooperatiu que ho desitgin, amb Seccions de Crèdit o no, així com de qualsevol entitat de l’Economia Social, Pimes i Emprenedors, formant un veritable i fort “banc cooperatiu” a Catalunya, com disposen els països més avançats econòmicament, com Alemanya, França, Holanda, Quèbec, etc.

6. Insistim en la consideració imprescindible de que la nova entitat de crèdit sigui participada de forma “pluri-sectorial”, per l’avantatge de seguretat davant qualsevol crisi sectorial i pels beneficis comarcals que aportaria la seva expansió dels serveis.- De cap manera ha de ser sectorial, evitant també el risc de creure els associats es tracta d’una institució d’exclusiva disposició per la pròpia inversió Activa. Si així fos entesa, amb la nova normativa i garantia pels Dipòsits seria suficient disposar tan sols d’una Secció de Crèdit, degudament garantits els Dipòsits dels Associats i dels Socis-Col·laboradors, no caldria ser “banc cooperatiu”.

7. En definitiva, la nostra opinió és transformar la llicencia bancària disponible a Catalunya en un “banc cooperatiu” de lliure participació, com contemplem en el nostre projecte, sota el seguiment i control de la Direcció General de Política Financera, amb l’avinentesa de la Direcció General de Cooperatives, de la Generalitat de Catalunya, i d’aquelles Institucions, Federacions i grups afins al sector, així com de l’Associació de Pimes i Emprenedors del país, però sempre ben regulada i millor gestionada.

8. Entenem, però considerem denunciables, per no ser acceptables, les practiques actuals de comissions i despeses que venen practicant les entitats tradicionals de crèdit, tant a particulars com a empreses, en especial el tancament creditici actual, per una manca de suport als propis addictes clients i com a factor directe del increment cada dia més acusat del difícil funcionament i gestió de pimes i emprenedors, com es demostra amb les nombroses desaparicions, que porta a un desmesurat increment de l’atur i a una més profunda crisi social.- No acusem en particular a ningú, però si d’una imprescindible revisió i major control de les autoritats sobre la gestió i decisions de l’ICO i directius de l’actual sistema bancari i financer, per ser-ne factor de directa importància.- Aquestes exposicions son clares en quant a una bona part de la crisi actual.- El lliure mercat, es basic i imprescindible per un bon desenvolupament social general, però sempre justament legislat i ben normalitzat pels Governs respectius, principalment en quant a seguiment i control, però, s’ha d’entendre el dret a una llibertat creativa, no de lliures negatives decisions, puig es tractaria, en aquest cas, d’un llibertinatge injust i d’opressió a tercers, així com d’un nefast intervencionisme i de bel·ligerant aprofitament, per qui sigui.- No oblidem tampoc a una definitiva reestructuració de la Unió Europea política i en normes de control econòmic i financer.- La lliure activitat de l’esser humà i de qualsevol entitat, és per crear fruits i riquesa individual i col·lectiva, per tant subjecta a una essencial ètica de respecte al pròxim.- La creença tan sols a uns drets individuals, sols porta a una situació general de funestes conseqüències i de crisi.

Isidre Segura i Petit
24 de desembre de 2008

No hi ha cap dubte que:

· En un moment de crisi econòmica, per la producció convé una baixada d’interessos.- És una bona notícia, com ho seria també la baixada amb mesura de certs impostos.

· Per les hipoteques d’habitatges, la baixada d’interessos és una bona notícia.

· Pel consum de les persones, famílies, comerços i emprenedors és una bona notícia.

· Per l’economia em general, és una bona notícia.

Però aquells jubilats i pensionistes que han col·laborat amb la promoció de l’economia, promocionant estalvis durant la seva vida, especialment la gent gran que viu austerament de la pensió o a residències, la BAIXADA DELS INTERESSOS del Passiu bancari de tercers, és una MALA notícia, portant-los a una sobrecrisi, a la subsistència.

I hom es pregunta: Avui, en l’avançada tècnica dels sistemes informàtics, que permeten disposar d’infinitats de registres i operacions matemàtiques i de controls, no es pot fer respectar o fixar per les institucions públiques una normativa de mínims o màxims per aquesta gent?.- La resposta és un SÍ, en majúscula.- Mitjans de gestió i control, per fixar bases de drets als jubilats i pensionistes, en sobren.

El nostre projecte bancari així ho contempla.

No crec que el sobrecost que significaria una normativa que permetés gaudir d’aquesta diferenciació perjudiqués la sortida de la crisi, al contrari, els jubilats i pensionistes són qui, amb el seu i testimoni de vida, arrosseguen a la resta de la societat al desànim o a l’esperança en moments com l’actual de crisi general.- Cal pensar-hi en afavorir-los, sense excusa.- No podem desvaloritzar els estalvis de “la gent gran”, no és just.- I si no ho poden fer o no és apropiat que ho facin les entitats de crèdit tradicional, sí que es pot fer dins el concepte del Deute Públic.

El nostre projecte bancari cooperatiu contempla l’aportació d’alegria, il·lusió i esperança als seus Associats.

Bon Nadal i millor Cap d’Any!

Isidre Segura i Petit
17 de desembre de 2008

BASES PER SUPERAR LA CRISI, QUE CAL FER I NO FER: “AUSTERITAT”

EXPERIÈNIA = FUTUR EMPRESARIAL
INVESTIGACIÓ i INNOVACIÓ

1.- Austeritat: Tant a la vida personal, familiar, empresarial com professional, no es tracta, en aquests moments de crisi d’eliminar despesa social: mèdica, ensenyament, qualitat en el menjar, oci, esport, etc., però sí de restringir despesa no indispensable.- És positiu i necessari aportar el valor de l’austeritat.- És bo i necessari, tenir consciència que una gran part de la humanitat viu amb molts menys mitjans i, per tant amb mínima o inferior qualitat de vida.- No hem de tornar “a les cavernes” però si aplicar l’austeritat.
En el segle actual, cal evitar l’eliminació de llocs de treball, al contrari, s'han d'incrementar.- Per altra part, hem de conscienciar de la necessitat d’una millor productivitat; i si aquesta en les empreses no és avui possible, per motius de finançament o de vendes, és convenient una reducció de temps de treball, cercant igualtat d’oportunitats i aportació d’esforç per a tots.- És difícil, però hem de cercar la màxima justícia social, evitant en especial l’atur.- Si es pot, hem d’oferir una formació professional respecte a la productivitat i, si no és possible, hem d’exigir als polítics la seva implicació amb noves lleis o normes adients.- Significarà un sobre-cost, però el futur ens compensarà l’esforç aportat.- Molta atenció a l’exportació, tant de productes com de serveis.- Cada empresa sap molt bé què cal fer, sense oblidar ser quelcom just i positiu, i també hem d’exigir als polítics canals de promoció a l’exportació i de finançament a favor de les pimes i emprenedors, en general, a curt i llarg termini.

2.- Millorar el treball: Com es desprèn del punt anterior, no és aconsellable un treball superior a les 40 hores, per molts motius socials i humans, però és evident hem d’incrementar la productivitat, essent un factor determinant, el treballar més i millor tècnicament.- Fora l’absentisme.- Podria ser considerable erroni, en aquest moment de crisi, no tenir en compte aquests conceptes i necessitats, si volem sobreviure a la crisi, amb millor futur.- Ens hem d’esforçar també i molt en la productivitat i també en la formació professional, així com en la investigació i innovació, dedicant-hi la pròpia empresa recursos econòmics i els coneixements i experiències dels propis dirigents i empleats, com exigir de l’Administració la dedicació de recursos públics.- Hem d’introduir el Capital-professional” en la nostra intel·ligència i per què no, en els nostres conceptes empresarials.
Sense dubte, la productivitat és conseqüència i senyal d’una imprescindible bona formació professional, basada en una consciència de que estem en un món competitiu, que cal tenir en compte en tot moment.- Es tracta també de tenir valors professionals i ètics.- Els directius han de ser exemplars, en aquesta matèria.- Un bon professional, no vol dir una opció a més o menys sou, vol dir estimar la feina, a favor de la societat, amb responsabilitat.- La productivitat és un valor qualitatiu humà.- Per incrementar la productivitat és del tot imprescindible que els directius comptin amb l’opinió dels propis treballadors, puig aquests saben millor que ningú que cal fer en la majoria de casos, per la seva dedicació i experiència quotidiana laboral.

3.- Reconeixement del concepte “Capital Professional”: Fa quaranta anys vaig tenir l’oportunitat de conèixer que la Universitat d’Utrecht reciclaven la formació de ex-directius jubilats amb l’objectiu de crear el nou concepte de “Capital Professionals” abans esmentat.- Amb previ “compromís” per un Departament de la pròpia Universitat, aquests eren col·locats com a Consellers o Assessors d’Empreses i Emprenedors.- Vaig pensar que el nostre país Catalunya li seria en l’esdevenir necessari posar en marxa aquesta praxis, avui és necessari fer-la realitat.- Crec és el moment.- Sense comentari, però amb certa enveja, a València fa tres anys disposen ja de la UNEX – “Universitat de l’Experiència”, amb objectius com a Holanda i en altres països punters.- Naturalment, és imprescindible paral·lelament la creació formal del Departament de Col·locació de “Capital Professional”.- No oblidem que aquestes persones jubilades, ex-directius, amb un mínim de reciclatge, poden aportar moltes positives experiències com a Consellers i Assessors.- Són la font del “Capital Professional”, avui imprescindible.

4.- Investigació i Innovació: Cal disposar d’un sentit de INVESTIGACIÓ i INNOVACIÓ en les nostres empreses i emprenedors, per millorar els productes, administració, vendes i finançament, que també avui s’han de considerar com innovacions eficaces i necessàries.- Dedicar un petit percentatge sobre les vendes, ens farà més prestigiosos, aportarà seguretat a l'empresa. Què hi diuen les universitats catalanes?

Isidre Segura i Petit

18 de Novembre de 2008


Aquests dies es parla molt de la necessitat d’un nou sistema financer, de major regulació, de participació de l'Estat en el capital, de refundació del sistema capitalista, etc..- Sembla com si estiguéssim parlant d’un mon aliè a les persones, com si aquestes no haguéssim participat en el desenvolupament de la crisi, en la seva dinàmica, en el seu funcionament, en el seu control, i en els seus ambiciosos beneficis.- I, en tot cas, molt es parla de les causes reals que ha originat l’ensorrament financer internacionalment, però poca informació se’ns manifesta clarament de la pèssima situació econòmica actual en el nostre país.- Crec que no tan sols la culpa és de l’ambició descontrolada de certes persones i institucions dels E.E.U.U., doncs la nostra crisi, la més pròxima a nosaltres, alguna de les nostres institucions o algú més a prop també té a veure o la copiat.- Fixem-nos que s’estan produint molts contactes entre gent instal·lada en el poder polític i financer (bancs, caixes d’estalvi, etc.), amb el recolzament segur d’alguns tècnics economistes de renom i personatges de l’Administració estatal.- Molts contactes, però que en cap moment es comunica clarament el fons i forma dels temes tractats, els seus acords i possibles solucions.- En gran part, perquè se senten culpables de la gravetat?.- Sens dubte, dóna la sensació que alguns s’amaguen en la seva inoperància, creant inconscientment incertesa i inseguretat.- Diem, la culpa la tenen els nord-americans, els ianquis!, en els fons, aquest és certament el nostre general pensament, donada la informació que rebem dels mitjans de comunicació de signe polític i de certes persones intel·lectuals.- Mentrestant, el país pateix les conseqüències de “la nostra crisi”.


Es diu que una de les causes ve donat per un sistema del tot arbitrari de qualificació (ràtings) de les entitats de crèdit, realitzat i controlat en general per societats americanes.- Però mentrestant, les nostres entitats de crèdit “tradicionals” s’han aprofitat.- Bancs i Caixes d’Estalvis assabentades d’aquestes, operacions i amb desmesurada ambició de molts dels seus dirigents, han anat creant la seva “torre de marfil”.- Mitjançant fàcils disponibilitats de diners “interbancaris” i d’inversió de l’exterior, destinada a operacions conjunturals i especulatives, han motivat sense escrúpols, inclús als seus propis clients, a participar en tals operacions assegurant-los el finançament.- Excessiva ambició d’expansió territorial, inclús a vegades per interessos aliens a l’entitat; nous edificis amb noves flamants oficines amb despatxos “de ministre”; amb afany de disparats beneficis, destacant sempre els percentatges dels resultats obtinguts; carrera de millors dividends, any rere any: interès en donar-se a conèixer socialment a través dels mitjans de comunicació; ranking competitiu entre les entitats del sector, com si es tractés d’una activitat esportiva; despilfarrant en la inversió activa; etc., en definitiva: excessiu ego personal, falta de sobrietat i ambició descontrolada.- En la nostra societat molts directius amb càrrecs de responsabilitat, al final del seu mandat, troben refugi com a consellers de societats creades per les mateixes entitats de crèdit i a vegades en institucions públiques.- El sistema no és el culpable, en som els personatges que, com actors principals, som víctimes d’una escassa mentalitat d’ètica social.- Resultat final, sense ètica ni sentit responsable han tancat el crèdit als propis clients i a la producció, creant una crisi imparable de resultats imprevistos.- Es tracta, doncs, d’una crisi provocada fonamentalment per la falta de valors de la majoria de dirigents ambiciosos.

Conseqüències de tot això: ATUR i més atur, pel tancament d’activitats dels autònoms, pimes, petits comerços, constructors, etc..- Incerteses, desestabilització en les famílies, incompliment de pagaments i, sense remei, aproximament d’impostos, etc..- Crisis financera amb possible trencament de la nostra societat, tan privada com pública.- Reiterem, per la seva importància, la manca actual de crèdits a la producció, que sense sentit responsable ni escrúpol, no respecten a clients de molts anys a ells confiats.- Entenem les seves raons tècniques, però no les compartim.- El Govern de l’Estat i l’Autonomia ha de treballar en un pla a curt termini, a mig i llarg, diferenciats.

Sense solucions: És evident que les decisions i acords polítics de la recent conferència a Washington, dels quals no serem informats com hauria de ser, esperem seran beneficiosos a llarg termini, però ens temem no aniran destinats d’immediat a qui pateixen les conseqüències i si afavoriran a la mateixa actual estructura bancària del nostre país que, en general, ha creat o ha participat en la crisi local.- Modificaran i ampliaran sistemes de control; emetran promeses, trauran “conills de les seves chisteres”; etc., seguiran els mitjans de comunicació informant-nos diàriament, amb opinions a favor o en contra, segons els convingui als seus interessos i ideologia, i suportarem els més tràgics fets humans: famílies trencades, violència de gènere, pederàstia, fam, noves malalties mentals, escassa docència, divorcis, etc. i els responsables directes, tots, de nou, a viure que són dos dies.- (No som pessimistes, aquesta és la realitat de la societat actual).

Amb solucions: Aquells països que, en general, els seus homes i dones consideren que la vida és un pas transcendental, creients o no, si aprendran la lliçó de la crisi.- Renovaran valors humans individuals i, per tant, afavoriran a la societat en la qual viuen.- Renovaran els seus quadres directius, creant capital humà.- Prendran mesures per fer ressorgir a emprenedors i pimes, únics que directament poden crear i aportar nous llocs de treball estables, dignes i millor pagats, així com riquesa econòmica social.- Renovaran l’autoritat i responsabilitat dels professors i directius a les escoles i centres d’ensenyament mitjà, fent-los de nou “mestres”.- Els pares de família, biològics o d’adopció, buscaran i aplicaran, pels seus fills i descendents, una llibertat responsable positiva, individual i col·lectiva, no capriciosa i irresponsable, per una deguda i honesta formació de la ment i el seu cor, hauran après la lliçó per a què en el seu país no torni a existir de nou una crisi promoguda i ocasionada per l’actual materialisme i consumisme insaciables, provocat per una ambició irresponsable desaforada.- Ambició humana sempre, però no superior al seu abast, al servei del bé comú, amb solidaritat.- I, el nostre país, Catalunya, ... veurem, millor dit, no sé si ho veuré, però sí hem de lluitar i col·laborar per millorar al màxim i tornar a ser una societat emergent, puntera i exemplar.

En definitiva, com diu el meu bon amic i company del Grup BC i del nostre Projecte, Sr. Jordi Tomás, no es tracta de “una època renovada, sinó d’una nova època”.

Gràcies per la seva lectura.

Isidre Segura Petit
Grup BC i President Fundador del Col·legi LLOR

11 de novembre de 2008

PROJECTE D’ENTITAT DE CRÉDIT COOPERATIU PLURI-SECTORIAL “OPORTUNITAT FUTURA: PROMOCIÓ PAÏSOS EN DESENVOLUPAMENT”


En una Assemblea General, celebrada en data 4 de gener de 2007 de Subscriptors Fundacionals del nostre projecte constitucional d’Entitat de Crèdit, s’aprovà una petició d’un Associat sobre la possible exportació del nostre projecte bancari a països emergents i en desenvolupament, adaptat a les lleis i normatives locals en vigor i mitjançant estudis socioeconòmics fiables en cada país, amb consultes prèvies a les institucions internacionals competents.

És important tenir en compte que el nostre projecte, d’entitat de crèdit cooperatiu, desitja ésser un referent de recolzament al desenvolupament de les activitats dels nostres Associats, siguin de l’Economia Social, Pimes i/o Emprenedors, de Catalunya i de l’Estat.

Tenint en compte que l’Estat Espanyol i Catalunya en particular, tenim un fort dèficit exterior, entenem que tan sols es pot pal·liar o equilibrar a través d’impulsar i afavorir exportacions i possibles serveis.- Aquestes poden ser de productes agrícoles, transformats, etc. i reiterem, també de serveis.- No es tracta d’aprofitar-se de les futures favorables evolucions econòmiques conjunturals, com practica en general la banca tradicional que sòls afavoreix una gestió inversora puntual, si no de directa repercussió a favor de les activitats productives i de serveis dels nostres associats catalans i de l’Estat, fruit d’exportacions de productes elaborats en el nostre país, d’implantació de tals serveis i activitats en tercers països i de la nostra mateixa entitat de crèdit.- En tals casos, és evident afavorim als nostres socis, tan les seves inversions com activitats, directa i indirectament.

Sens dubte, s’hauran d’establir acords en cada país, amb finançament local o extern, mai d’inversió procedent de recursos propis o de tercers de la nostra Entitat de Crèdit, circumstancia a tenir en compte.- Potser inclús sigui interessant que a través de la nostra entitat es constitueixi un Fons d‘Inversió de Capital procedent de tercers, però és evident que la nostra futura Entitat de Crèdit no he de tenir cap risc.- Naturalment, en el cas d’exportació de productes elaborats en el nostre país, haurem de recolzar el finançament productiu, mitjançant els crèdits a l’exportació, propis, de gestió pública i de tercers.- La nostra Entitat de Crèdit Cooperatiu “Pluri-sectorial”, haurà d’actuar com impulsor, inclús amb xarxa pròpia o bancària i de ventes o mitjançant col·laboracions locals, sempre degudament estudiada i controlada la gestió i garantint els seus resultats.

És evident estudiarem aquelles iniciatives que se’ns presentin, en base a filosofies empresarials i normatives d’inversió a l'exterior.

Per últim senyalar que la concessió a la ciutat de Barcelona com a seu Europea de la Unió del Mediterrània és una favorable notícia, que recolza firmament l’acord de la nostra Assemblea de data 4 de gener de 2007, en desenvolupar l’Entitat de Crèdit en tercers països mediterranis afins, de forma directa o amb participacions de tercers, locals o del nostre país.

Moltes gràcies per la seva atenció i divulgació.

Isidre Segura Petit

16 d’octubre de 2008

AVANTATGES DE LA INTEGRACIÓ “PLURI-SECTORIAL” EN EL CAPITAL SOCIAL D’UNA ENTITAT D
E CRÈDIT COOPERATIU

Els (socis) inversors d’una Entitat de Crèdit ”tradicional” cerquen principalment un DIVEDEND i unes possibles substancioses PLUSVÀLUAS anual.- Aquells que disposen d’una bona quantitat d’accions, es de suposar tenen a l’abast privilegis addicionals.- Els Socis d’una Entitat de Crèdit Cooperatiu “Pluri-sectorial” cerquen els referits valors econòmics però, fonamentalment, serveis de recolzament a les seves activitats i la identificació social de la seva pertinència.

Els recolzaments a l’associat, poden ser en base als diversos serveis bancaris, que disposi l’Entitat de Crèdit o aquells que sol·liciti directament el Soci, siguin de signe econòmic (serveis crediticis), o una inversió conjunta per una nova activitat, etc.- Com és natural, en aquesta darrera, sempre serà possible en funció del volum econòmic que pugui generar, el moviment operatiu financer i el benefici estimat.- Seguidament exposem una real suposició, que pateixen certs associats del sector agrari, en conflicte entre el mercat productiu i el consumidor, la solució del qual pot buscar-se a través d’una entitat de crèdit cooperatiu “pluri-sectorial” afí.

Dèiem en el comentari de data 3 ct. mes que els agricultors de Lleida estan molestos degut a un ingrés mitjà pels préssecs de 0,75 €/kg, mentre el consumidor a Barcelona pagava uns 3,5 €/kg.- A simple vista, estarem tots d’acord que el diferencial econòmic és excessiu, desfavorable al sector productiu.- Un recent estudi ens indica que a pesar de les nombroses despeses comercials: transport; lloguer de locals, l’inversió a fer en cambres frigorífiques, el personal comercial, despeses generals i un marge racional no especulatiu, el sector productiu, pot incrementar els ingressos en un 50 %, xifra important, depenent naturalment del volum i varietat del gènere a vendre.- És evident que a mesura que augmenta la diversificació de productes per a una mateixa xarxa comercial o punts de venta, el diferencial econòmic a favor del sector productiu és força més interessant, tant si son les botigues de propietat, com de lloguer, o en “franquícia”.- S’imaginen què significa per l’agricultor incrementar els seus ingressos en un 50%?

El lector s’adonarà que per a disposar d’una xarxa de punts de venta, inclús una simple directa comercialització, el factor inversió és determinant.- En tot cas, sempre és necessari l’existència d’una inversió i per tant transcendent participar en una Entitat de Crèdit Cooperatiu “Pluri-sectorial” en el capital social, com és el nostre Projecte, junt amb una direcció professional amb experiència financera, donada la inversió i control administratiu que comportaria tal estructura i activitat.- És evident que la responsabilitat de les decisions a prendre han de ser portades a terme mitjançant un Departament Sectorial intern, compartit, en aquest cas, pel sector agrari, membres de l’entitat financera i professionals del sector, amb clara visió de la seva funció i objectius, tal com es dóna en les excel·lents entitats de crèdit pluri-sectorials de Quebec (Canadà).- A més a més per obrir mercats a l’exterior és bàsic estar vinculat en una pròpia entitat de crèdit, de mentalitat oberta a quants més millors sectors.

Els comentaris econòmics aportats són ben entenedors i exemplars a favor d’un necessari associacionisme pluri-sectorial participatiu en una entitat de crèdit, per una màxima i diversificada font de recursos i de serveis bancaris i financers específics de cada sector participatiu i individualment, amb els seus corresponents beneficis, pel bé del sector, siguin PIMES i Emprenedors participants, de règim mercantil tradicional o de l’Economia Social, sempre, ben estudiades les propostes i gestionades correctament.

Aquestes són les expectatives i beneficis que el nostre Grup BC aporta mitjançant el nostre Projecte d’Entitat de Crèdit Cooperatiu “Pluri-sectorial”, pel seus coneixements i experiència financera i empresarial.

Isidre Segura i Petit

3 d'octubre de 2008

Estarem d’acord en que aquells que s’esforcen durant qualsevol crisi i en tot moment, cercant i oferint noves oportunitats, són els qui més futur aporten a la comunitat ciutadana.- El Grup BC, obert en tot moment a la participació de qualsevol persona i col·lectiu, no importa activitat sectorial, ve promocionant la creació d’un “banc cooperatiu” a Catalunya, a l’objecte de disposar el país d’una institució moderna financera, lliure de tota especulació, amb esperit de servei personal i col·lectiu.

Al nostre país té una estructura territorial comarcal consolidada (en un futur ampliat amb el concepte de vegueries), del tot apropiada per desenvolupar una semblant entitat, amb mentalitat coherent per la llarga història catalana favorable a l’associacionisme social, aportant un generós esperit de servei, no exent d’interessos individuals, com és natural, però no egoístics..- Els nostres gremis, corals, mútues, ateneus, etc., en són fidels i rotunds testimonis.- Donada la necessitat d’aglutinar la societat actual, on el sentiment català és factor decisiu de bon exemple, la considerem punt de reflexió favorable a la nostra proposta.- No es tracte de desestimar les entitats de crèdit tradicionals, sinó de posar a l’abast de tothom els avantatges dels “bancs cooperatius”, sumant-nos a països punters com Alemanya, Holanda, França, etc. i, en especial, a països molt semblants al nostre, com Québec (Canadâ) i País Basc.- Una altra consideració, de gran abast, és la necessitat d’homogeneïtzar el pensament de recolzar els interessos de la gent de les comarques i el de les quatre capitals, àrees metropolitanes.- El nostre individualisme, exagerat avui dia com a conseqüència dels efectes immigratoris passats i presents, i per la nefasta actual situació financera, ens ha portat a oblidar la nostra personalitat i cultura associativa, imperant tan sols els interessos personals.- És evident que els temps actuals, com coneixem, sols impera la llei financera deshumanitzada de caràcter egoista que precisa d’un subjecte amb talant positiu, com són les entitats de crèdit cooperatiu, oberta al servei de tots els seus Associats i de quants tercers lliurement s’integrin.- Aquestes són les bases de la nostra proposta i Projecte.

El passat cap de setmana, visitant la Fira de Sant Miquel, de Lleida, varem tenir ocasió de comentar, amb un bon amic del sector agrari, quelcom interessant sobre diversos punts, com la “distància” entre la gent de les comarques de Lleida i, en especial, amb la de l’Àrea Metropolitana de Barcelona.- Manifestava el bon amic que, mentre l’agricultor rep pels préssecs cultivats a la zona un màxim d’un euro per kilo, el consumidor a Barcelona paga fins a tres euros, preguntant-se: què fer, en favor mutu ?.- Al temps, jo li exposava que l’única solució és unir interessos econòmics, mitjançant l’integració participativa en el nostre projecte d’entitat “bancària cooperativa”, com a fet decisiu favorable per a tots.- És cert que els fets econòmics afecten els pensaments, comportant sospites realment inexistents entre entorns i sectors diferents, creant reserves i ofuscacions.- Els dos, manifestàvem seria un error deixar consolidar aquestes negatives creences, puig les dues parts es necessiten i estan predestinades a cercar col·laboracions mútues, que afavoreixin ambdues parts, si volen fer quelcom de futur beneficiós.- L’exemple dels “préssecs”, és vital.- No hem de tenir por a una integració sectorial, molt al contrari, puig en tot moment “la unió fa la força”.- Hem de tenir un mutu pensament positiu, sense mirar-nos el melic i participar en un mateix Projecte (en majúscula), com es la creació d’un “banc cooperatiu” com a “pal de paller”, donant, al temps, entrada i participació a pimes de l’economia social, autònoms i persones afins i entusiastes d’aquesta opció de propis serveis bancaris i a tercers afins.

Tenim avui el clar exemple del que succeeix si les finances estan en mans d’uns quants ambiciosos de riqueses i poder econòmic, per pocs que siguin.- Els països tenen una necessitat imprescindible d’entitats de crèdit ben gestionades i responsables, millor regulades per salvaguardar els estalvis confiats.- El tancament creditici actual és una prova clara que, en els darrers anys, alguns no ha fet els deures de forma correcte, embarcant a tercers- En aquest sentit s’ha de contemplar que les activitats dels “bancs cooperatius” van dirigides arreu del mon, en percentatge majoritari, als propis Socis de l’entitat, recolzant les seves activitats, amb el degut dret i obligació institucional de control.

Molts exemples favorables podem aportar del Québec, país de mentalitat i cultura molt semblant a Catalunya, però seria interminable.- Igualment sobre el País Basc, però en aquest cas, tan sols una minoria de catalans i de la resta de l’Estat coneixem el gran recolzament que aporta l’existència de la seva cooperativa de crèdit, origen i font de la formidable agrupació empresarial i autònoma que disposen, de sectors agraris, industrials i de serveis.- Els dos exemples són, vertaders miralls del nostre Projecte.

Isidre Segura i Petit

15 de Septiembre de 2008


Estaremos de acuerdo en que aquellos que se esfuerzan durante cualquier crisis, buscando y ofreciendo oportunidades, son quienes más se benefician superada la misma.
El Presidente de la Generalitat de Cataluña ha comentado en diversas ocasiones la grave necesidad del país en disponer de mayor financiación para emprender el programa de futuro en infraestructuras y temas sociales.- Hace poco, un destacado miembro de su Gobierno se posicionaba anunciando la privatización de la nueva Línea 9 del Metro de Barcelona, dando entrada al sector empresarial privado.- Todo un cambio de estrategia, por parte de un importante miembro de su partido.

Una de las experiencias que hemos constatado en los pasados meses de grupos financieros del Estado y Europeos, residentes en Madrid, es un gran el interés socio-económico en participar en oportunidades futuras que se den en Cataluña, de cualquier sector.- Piensan que la economía de los “Països Catalans” será fuertemente desarrollada después de la crisis, que les obliga a POSICIONARSE buscando tales oportunidades, principalmente en Cataluña, país emergente, como muy bien la cualifica el Profesor Ramón Tremosa, en su reciente libro.- Se puede asegurar que, desde cualquier lugar, éste es el pensamiento, deseo y principal objetivo de los grupos inversores españoles e internacionales.

Los países con economías avanzadas, que han surgido en el pasado siglo (Alemania, Holanda, Austria, Québec, País Vasco, etc.) disponen de entidades cooperativas de crédito pluri-sectoriales, verdaderos espejos para nuestro Proyecto, respetuoso con las normativas del sistema bancario de la economía europea y occidental, con la finalidad de soportar y participar en el desarrollo comarcal, mediante el apoyo a las actividades de los propios Socios locales, sean del sector agrario, servicios o industrial, en base a que los recursos generados en las comarcas se reinviertan, a ser posible, en realidades y proyectos de las mismas.- Creemos que nuestro proyecto debe aprovechar la COYUNTURA que, sin duda, se dá en estos momentos de crisis.- Toda dificultad ofrece al mismo tiempo una oportunidad, aportando un esfuerzo con fé en el futuro, buscando medios (financieros, de innovación é investigación y profesionales), con voluntad de ser.- En definitiva, todos los Subscriptores, actuales y futuros, debemos estar en disposición de superar los inconvenientes presentes y llevar a cabo la realización tangible de nuestro Proyecto de entidad de crédito, en y para todas las comarcas y zonas territoriales, abierto a toda participación y esfuerzo empresarial y personal.

Como se les informó a todos cuántos asistieron a la última Asamblea General de Socios del pasado 29 de Julio, actualmente estamos en contacto con grupos nacionales y europeos interesados en participar en nuestro Proyecto; también deseamos disponer de la oportunidad en participar en el capital social de una cooperativa de crédito operativa, en contacto; igualmente, beneficiarnos de un principio de acuerdo con un grupo privado inversor interesado como partner en la promoción de Ódena.- Si todo se desarrolla positivamente, tenemos pensado estudiar la creación de un Fondo Europeo de Capital Riesgo para apoyar las actividades del sector rural, agrario, comercial, industrial, turístico, etc..- Reiteramos que, en todo momento, aquellos sectores participativos que se esfuerzan en superar cualquier crisis, serán los que más se beneficien en el futuro.- Debemos crear y creer en nuestras oportunidades, posicionándonos, como todos los Suscriptores Fundacionales de nuestro Proyecto, sin escatimar ningún esfuerzo personal, sea individual o colectivo, libres de todo prejuicio.- Oportunidades bien gestionadas por profesionales con talento y debidamente controladas, evitando desafueros especulativos, i con espíritu de servicio.

No olvidemos que los novecientos Suscriptores del Grupo BC, del Area de Barcelona, aportan, además de su esfuerzo y experiencia profesional y empresarial en diversos sectores, unos muy estimados contactos sociales, favoreciendo, a la recíproca, el posible desarrollo de otras poblaciones y comarcas del país, por su potencial productivo y a la vez consumidor, así como por las relaciones que ofrece sus más de cuatro millones de habitantes y su capacidad de ahorro, verdadero manantial de recursos económicos y profesionales.

Celebraremos que todos los Suscriptores, presentes y futuros del país, aporten ideas y colaboren, así como aquellas Personas, Asociaciones e Instituciones, que deseen integrarse como Socios, participando en el desarrollo de nuestro Proyecto.- Esperamos, pues, vuestra participación y colaboración.- Gracias.

Isidre Segura i Petit

javascript:void(0)